TOP 5 typů pro jarní lov kaprů
Teplejší jarní počasí láká rybářské nadšence k vodě. Voda však bývá z jara ještě dost studená čemuž odpovídá i nízká aktivita ryb. A když už jsou ryby aktivní, tak bývají často opatrnější, to lze snadno vypozorovat na záběrech, které nejsou tak razantní jako v létě. Existují však způsoby, pomocí kterých si lze i na jaře slušně zachytat.
1. Výběr revíru
Základem úspěchu je zvolit pro toto relativně studené období vhodný revír. Ideální jsou pro jarní počasí mělké rybníky, kde se voda prohřívá rychleji než na velkých přehradách. Prohřátější voda bývá u břehů, kde se začíná probouzet hmyz, který patří do rybího jídelníčku. Dá se tedy předpokládat, že na malém rybníku v okolí břehů se budou ryby nacházet. Určitě je vhodné vybírat ty dobře zarybněné revíry, které dobře znáte.
2. Způsob rybolovu
Na tom, jakou rybolovnou techniku zvolíte zas až tak nezáleží. Dobře fungují všechny od klasického lovu na položenou až po plavanou. Pravidelně střídám položenou s lovem na feeder a výsledky při lovu kaprů jsou takřka srovnatelné.
3. Montáž
Z vlastní zkušenosti, na jaře spíše fungují jemnější montáže. Vhodný materiál jsou fluocarbonové vlasce případně pletené šňůry menších průměrů. Jaký zvolíte háček se odvíjí od toho, jak velké kapry hodláte chytat. Nejvíce se mi osvědčily háčky vel. 6 a menší.
4. Vnadění
Na jaře je třeba být s vnaděním velmi opatrný. Ryby mají stále zpomalený metabolismus a snadno se mohou překrmit. Vnadící směsi fungují jak ve slaných, tak sladkých variantách. Důležité však je, aby krmení bylo dostatečně aromatické. Pachy se ve studené vodě šíří hůře. Letošní jaro mi z vlastní zkušenosti skvěle fungují směsi M1 a D1 od Mivardi.
Obr.: Mivardi Krmítková směs M1 - Team Mivardi 1kg
5. Nástraha
Na kapry z jara skvěle fungují přirozené nástrahy v podobě červů, žížal, kukuřice a podobně. V tomto období jsme připravovali recenze na rohlíkové boilies od různých značek, které sklidilo mimořádný úspěch. Čím měl rohlíkáč silnější aroma, tím byl úspěšnější. Samozřejmě dobře fungují i klasické boilies s vysokým podílem ptačího zobu.
Rybářem jsem se stal už ve svém dětství, kdy mě děda a táta začali br...