blog-post image

Recenze podběráku Chyť a pusť Shadow s pogumovanou sítí 600 2díl

V této recenzi se podíváme na podběrák od značky Chyť a pusť s označením Shadow. Jelikož se poslední roky snažím chodit na krátké vycházky s co nejlehčím a nejmenším rybářským vybavením, vybral jsem si pro své rybářské výpravy nejmenší možný kaprový podběrák s označením 600 2 díl.

Délka podběráku je 180 cm a délka ramen je 60 cm. Díky teleskopické rukojeti má transportní délku 70 cm. Jeho váha je 870 g.

Můj poslední podběrák byl také s pogumovanou sítí a vím, že jinou typ sítě na podběráku už nikdy nechci. A výhodách pogumované sítě si povíme v recenzi dále.

Použité materiály

Při výrobě podběráků Chyť a pusť se opravdu nešetřilo. Výběr kvalitních materiálů se projevil na vyšší ceně, ale zároveň použité materiály zaručují kvalitu. Na první pohled a první chycení podběráku do ruky ucítíte a uvidíte rozdíl v případě, že jste do té doby používali levnější, méně kvalitní podběráky.

Skládací mechanismus

Skládací mechanismus podběráku je jedna z nejdůležitějších součástí podběráku. Důležité je, aby se dal podběrák jednoduše složit a rozložit. Problém je při použití nekvalitních materiálů, u kterých hrozí koroze, která má za následek drhnutí či případné rozpadnutí materiálů když to nejmíň potřebujete. V případě plastových součástek, kterým doporučuji se vyhnout při výběru nového podběráku, hrozí, že se vám při špatné manipulaci rozpadnou pod rukama.

Podběráky Chyť a pusť mají duralový střed vyráběný na CNC strojích s maximální přesností. Díky použitému materiálu je zaručena pevnost a robustnost celého středu a jednoduchá manipulace, při které do sebe vše krásně zapadne i při používání jednou rukou.

Ramena podběráku

Ramena podběráků Chyť a pusť Shadow jsou odlehčená a pružná zároveň. Pružnost zaručuje GRP sklolaminát s křížovou vazbou vláken a zaručuje zdolávání i extrémních kousků. Zkoušel jsem silou ramena ohýbat a je pravdou, že i zde byl zvolen kvalitní materiál, který se pružný, ale zároveň pevný. Nemám strach, že by se měl zrovna v tomto místě podběrák nějak kazit či praskat.

Pogumovaná síť, která nezapáchá a nezapíchají se do ní háčky

Když se dívám na nové podběráky, případně když někomu doporučuji koupi nového, rozhodně se zaměřuji na podběráky s pogumovanou síťkou. Dle mého názoru je to nejlepší věc, co se při výrobě podběráků mohla udělat. Tohle vám potvrdí nejedna manželka, které doma nebo na balkoně smrděl mokrý podběrák, který v sychravém podzimu ne a ne uschnout. U podběráku s pogumovanou síťkou je výhoda, že pokud podběrák u vody pořádně vyklepete pár minut před složením, tak krásně uschne. Pokud podběrák nestihne uschnout před cestou domů, stačí podběrák na chvíli vytáhnout z tašky, opřít ve sklepě nebo na balkoně o zeď a za pár minut je suchý a hlavně bez zápachu. Jednou jsem dokonce zapomněl starý mokrý podběrák přes noc v autě a ráno auto smrdělo jako by tam spal mokrý, špinavý pes.

Velkou výhodou pogumované síťky je i fakt, že je šetrnější pro ryby. Pokud chytáte stylem chyť a pusť k čemuž podběráky Shadow značky Chyť a pusť vybízejí, samotná ryba vám poděkuje. Navíc se do pogumované síťky nezapíchávají háčky, takže o starost míň a ušetřené nervy.

 

Rybolov by měl být relaxační, a ne stresující při každé manipulaci se špatným podběrákem.

Chci kvalitní podběrák »

Výměna pogumované sítě

Zkoušel jsem si nasimulovat výměnu sítě a neměl jsem s tím sebemenší problém. Síť je upevněna přezkou ke konstrukci podběráku, která jde při použití větší síly odepnout a sesunout dolů. Věřím, že síť vydrží hodně, ale v případě proříznutí nebude problém vyměnit za novou.

Gumová protiskluzová rukojeť

Na konci podběráku je gumová protiskluzová rukojeť, která se skvěle hodí k pořádnému dotažení teleskopického podběráku. Nemusíte mít strach, že když podběrák pořádně dotáhnete a na konci vycházky s mokrými rukami budete chtít podběrák složit, tak vám nebude rukojeť prokluzovat jak se to děje u jiných, levnějších variant, kde je konec rukojetě z plastu. Guma je i příjemná na dotek a při zdolávání ryb nemusíte mít strach, že vám podběrák vyklouzne z ruky.

Váha podběráku

Váha podběráku Chyť a pusť Shadow 600 2 díl je vyšší než podběráky jiných značek, které mají podobné rozměry a také pogumovanou síťku. Rozdíl je v kvalitě použitých materiálů, kdy levnější a méně kvalitní podběráky jsou z takových materiálů, které jsou sice lehčí, ale z vlastních zkušeností vím, že moc dlouho nevydrží. Pokud preferujete vycházky na lehko a každý gram pro vás hraje roli, podběrák Chyť a pusť je o několik set gramů těžší. Kvalita se pozná až časem, kdy budete muset, stejně jako já, u levnějších podběráků měnit po několika vycházkách zrezlé šrouby, případně se vám podběrák rozpadne přímo pod rukama při vytahování ryby, když povolí šroub, o kterém jste čekali, že nikdy nepovolí.

Závěr

Po delší vlastní zkušenosti vím, že bych už nikdy nešel do podběráku bez pogumované síťky. Použití kvalitních materiálů a dlouholetá zkušenost s výrobou podběráků má za výsledek, že se s podběrákem jednoduše manipuluje. Dobře se skládá i rozkládá a ve složeném stavu se mi krásně vejde do malé tašky k prutům. Menší nevýhodou může být jeho váha, pokud lovíte jako já na lehko a nosíte s sebou k vodě co nejméně věcí. Chválím gumovou protiskluzovou rukojeť, díky které je snadná manipulace i s mokrými rukami.

Hodnocení

93 %
Materiály 100 %
Síťka 100 %
Váha 80 %

Koupit podběrák Chyť a pusť »

 

TOP produkty z kategorie Podběráky