blog-post image

Jak na lov amura bílého

Mezi rybáři méně oblíbená ryba na rozdíl od kapra, avšak tuto rybu je mnohem těžší přechytračit a donutit ji zakousnout se do naservírované nástrahy. Amur bílý (lat. Ctenopharyngodon idella) je býložravec a v přírodě se dospělec nejčastěji živí vodními rostlinami a vláknitými řasami. Nejvyšší aktivita této ryby je především v teplých měsících a často ji lze spatřit těsně pod hladinou (charakteristicky dlouhé válcovité tělo ryby).

Jak tedy nad touto potvůrkou, která žere v létě trávu u hladiny, vyzrát?

Začneme tím nejzákladnějším. Amur je velmi plachá ryba, proto pro její lov je vyžadován především klid u vody. Jak jsme se již zmínili, amur je býložravec, proto budeme volit nástrahy a návnady tohoto typu. Velmi dobře fungují boilies, pop up nástrahy, pelety na sladké ovocné bázi. Amur určitě nepohrdne ani kukuřicí. Z levnějších nástrah se dobře loví na rohlík, zkvašenou kukuřici a šílí po ovocných plodech typu mirabelky.

Než se dostaneme k tomu, na co všichni čekáme, podotkněme, že amur se nejlépe loví na položenou, plavanou nebo na feeder.

Boilies

Mimo ovocné a jiné sladké příchutě boilies se dnes běžně prodávají boilies na bázi trav a rákosů, kterými se amuři přirozeně živí. Velikosti boiliesu se nebojte, amur má opravdu velkou tlamku. Ke zvýšení účinnosti aplikujte dip na stejné bázi. Za vyzkoušení stojí pelety od Jet Fish v kombinaci s dipem.

Jet fish boilie special amur 800 g-luční tráva 20 mm

Obr.: Jet fish boilie special amur 800 g-luční tráva 20 mm

Jet fish dip special amur vodní rákos 175 ml

Obr.: Jet fish dip special amur vodní rákos 175 ml

Případně kombinace obojího v jednom v podobě nástrahy nabízené firmou LK Baits:

LK Baits Fresh Boilies Euro Economic 18mm 250ml - Amur special Spice Shrimp

Obr.: LK Baits Fresh Boilies Euro Economic 18mm 250ml - Amur special Spice Shrimp

Pelety

V podstatě se jedná o stejný princip jako u boilies jen v rozdílu tvaru. Záleží na preferenci rybáře. Účinné a atraktivní jsou díky své struktuře a složení jsou například pelety LK Baits. Opět i zde můžete zvýšit atraktivitu nástrahy za pomocí dipu.

LK Baits Pelety Euro Economic Amur Special 1kg - 12mm

Obr.: LK Baits Pelety Euro Economic Amur Special 1kg - 12mm

Pop up boilies

Volíme opět sladké příchutě, například ananas, švestka, jahoda, vanilka. U pop up nástrah není výjimkou příchuť lučních trav. Pokud amur zrovna žere ze dna, dobře funguje pop up v kombinaci s kratším návazcem. Jestliže spatříme amura u vodní hladiny určitě stojí za zvážení vyžít delšího koncového návazce a kuličku pop upu tak umístit výše ve sloupci. LK baits nabízí pop up v atraktivní příchuti Spice Shrimp.

LK Baits Pop-up Euro Economic Amur Special Spice Shrimp 18mm 200ml

Obr.: LK Baits Pop-up Euro Economic Amur Special Spice Shrimp 18mm 200ml

Kukuřice

Klasika oblíbená u většiny bílých a kaprovitých ryb, amur zde není výjimkou. Vanilka, jahoda, med, to vše amurum šmakuje. Speciálně na amury můžeme použít kukuřici od Carp zoomu, kterou jsme úspěšně vyzkoušeli a s politováním oznamujeme, že chutná i kaprům.

Kukuřice Carp Zoom Amur Grass Carp XXL Corn 220ml

Obr.: Kukuřice Carp Zoom Amur Grass Carp XXL Corn 220ml

Tip: při zakoupení tvrdého zrna kukuřice, kukuřici povařte, dokud nebude měkká. Poté nechte vychladnout, přendejte kukuřici do uzavíratelného kyblíku, zalejte vodou, tak aby kukuřice byla pod vodou (zbytečně nepřelévejte). Uzavřete kbelík a nechte alespoň 14 dní kvasit na sluníčku. Výsledkem je poměrně levná a efektivní nástraha na amury. Pozor – smrdí!

Krmení – návnada na amury

Platí to samé, co u nástrah. Volíme sladké, ovocné příchutě typu jahoda, med, scopex. Pokud toužíme mít atraktivní zelené krmení, opět může zvolit některé krmení na bázi trav, které například nabízí v podobě method mixu LK baits.

LK Baits IQ Method Mix Amur 1,5kg

Obr.: LK Baits IQ Method Mix Amur 1,5kg

Úspěšně lze vnadit i kukuřicí, rovněž tou zkvašenou.

Rada na závěr

Jste-li příznivcem nízkonákladového lovu ryb, vyzkoušejte při lovu amura obyčejný rohlík či housku, který je dobré před lovem lehce spařit vodní parou. Rohlík se snažte umístit na hladinu nebo do vodního sloupce.

Přejeme mnoho úspěchů při lovu této krásné sportovní ryby.

TOP produkty z kategorie Boilies

Podobné články

Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení

Lov kaprů na položenou patří bezesporu mezi jednu z nejoblíbenějších technik rybolovu. Ve zkratce tato metoda spočívá v umístění nástrahy na dno vodního toku (pokud se nejedná o metodu pop-up), kde je udržována na místě pomocí zátěže v p...

Výběr základní kaprařské bižuterie

V předchozím článku „Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení“ jsme si řekli, na co se ohlížet při výběru základního rybářského vybavení při lovu kaprů na položenou. Nyní se podíváme, jakou bižuterii při lovu kaprů na...

Způsoby a techniky zakrmování

K vodě se zpravidla jako rybáři vydáváme s cílem co největšího počtu úlovků, případně si jdeme pro kapitální kousek. K tomu, abychom tohoto cíle dosáhli nám pomáhá zakrmování. Pojďme si proto v tomto díle říci, jaké jsou možné techniky z...

Vše okolo zakrmování

Krátkou jednodenní rybářskou vycházku u vody a více denní dobrodružství v bivaku spojuje jeden cíl, kterým je dosažení velkého počtu záběrů a s tím spojený vysoký počet úlovků. Smyslem je do lovného místa rybu nalákat a následně i udržet...

TOP 5 typů pro jarní lov kaprů

Teplejší jarní počasí láká rybářské nadšence k vodě. Voda však bývá z jara ještě dost studená čemuž odpovídá i nízká aktivita ryb. A když už jsou ryby aktivní, tak bývají často opatrnější, to lze snadno vypozorovat na záběrech, které ne...

Podzimní lov kaprů aneb jak na ně, když se ochladí

S přicházejícím podzimním počasím klesá rtuť teploměru a ruku v ruce klesá aktivita ryb i rybářů. Navíc ve studené vodě se pachy nástrah a návnad hůře šíří, proto je třeba používat rychleji rozpustné nástrahy, jejíchž chutě a pachy s...