blog-post image

Vše okolo zakrmování

Krátkou jednodenní rybářskou vycházku u vody a více denní dobrodružství v bivaku spojuje jeden cíl, kterým je dosažení velkého počtu záběrů a s tím spojený vysoký počet úlovků. Smyslem je do lovného místa rybu nalákat a následně i udržet. Klíčem k tomuto cíli bývá dobře zvolený způsob vnadění. Udělat dojem na rybu není vždy jednoduché a pokud se jedná o kapitální zkušený kus, je to o to těžší. Jaké máme techniky zakrmování jsme se dozvěděli v díle „Způsoby a techniky zakrmování“. Pojďme si nyní říct, jak postupovat při zakrmování.

Nyní si položíme záklaní a důležité otázky kladené při zakrmování.

Kde zakrmovat?

Pokud vodu dobře znáte, zvolit si lovné místo ve kterém budete zakrmovat je hračka. Na neznámých vodách buď budete spoléhat na svůj rybářský instinkt nebo použijete echolot.

Zakrmovat prakticky lze rozdělit na tři způsoby.

Prvním skromným způsobem krmení je využití krmítka či systému PVA. Zakrmujeme tak v těsné blízkosti nástrahy (v malém bodě). To se vyplatí zejména při krátkých vycházkách nebo na tekoucích vodách.

Delphin Feederové krmítko Profes Hranaté - 80gr

Obr.: Delphin Feederové krmítko Profes Hranaté - 80gr

Dalším způsobem je vytváření velkého lovného okruhu případně pásma s rozptylem 5 m okolo nástrahy. Zároveň si takto můžeme vytvořit více lovných míst, ty pak následně střídat.

Zmiňme ještě lov na tekoucí vodě. Při zakrmování bereme v potaz sílu proudu. Proud krmení často splavuje, proto nahazujeme vždy kousek níž, kde krmná směs dopadá.

Zfish PVA Punčocha Mesh Tube 35mm - 7m

Obr.: Zfish PVA Punčocha Mesh Tube 35mm - 7m

Kdy to tam mám naházet?

Pokud se jedná o krátkou, několika hodinovou vycházku, zakrmíme lovné místo půl hodiny až hodinu před lovem, ideálně hned po příchodu k vodě, mezitím čas využijeme k přípravě vercajku. Podle počtu záběrů pak například co hodinu místo dokrmíme. Jiná situace nastává v případě vícedenního lovu. Pokud to situace umožní, zakrmujeme pár dní před lovem, a to vždy ve stejnou dobu.

Co použijeme jako vnadící složku?

Abychom si byli schopni na tuto otázku odpovědět, potřebujeme vědět, jaká je naše cílová ryba. Pokud budeme krmit jemným krmením v konzistenci šrotu a mouček, zaujmeme tím zejména menší ryby. Jestliže cílem budou vetší ryby, dostáváme se k separaci. K té používáme složku krmení zvanou partikl. Partikl představují různá semena a obiloviny například od řepky přes konopné semínka po kukuřici. Kromě partiklu lze krmnou směs obohatit například i moučnými červy. Čím jsou vetší složky návnady, tím menší je pravděpodobnost, že zakrmené místo spasou menší ryby. Separace při zakrmování hraje zásadní roli. Můžeme do vody naházet kila jemné krmené směsi, ale než nám tam najedou kapři, malé ryby směs zlikvidují. Běžná bílá ryby s těží pozře 20 mm boilies. Víme-li co lovíme, víme taky jakou složku krmení použít.

Chyť a pusť Tygří ořech Standard 900g

Obr.: Chyť a pusť Tygří ořech Standard 900g

No jo ale jakou příchuť? Ovocné příchutě a složky krmení používáme především během teplých měsíců, naopak slané rybí moučky a podobně, jsou účinnější v chladných měsících. Důležitá je také barva krmení. V teplých měsících platí, že více fungují výrazné barvy krmených směsí. V chladných měsících se snažíme barvu krmení přizpůsobit barvě dna. Krmení dobarvujeme tedy například hlínou.

K dochucení návnady použijeme tekuté komponenty jako jsou například: extrakty, aminocomplexy, esence či tekutá sladidla a oleje. K doslazení je dobrá melasa.

Pozn. Určitě je dobré, aby krmná směs obsahovala stejnou návnadu jako tu, kterou umístíte na háček.

Chyť a pusť Melasa 1000ml

Obr.: Tekutá komponenta a sladidlo - Chyť a pusť Melasa 1000ml

Jaké množství je optimální?

K zodpovězení této otázky musíme počítat s velikostí toku a zarybněním. Jestliže lovíme na velkém toku o velikosti ve stovkách hektarů, kde se vyskytuje velké množství bíle ryby, zakrmujeme ve velkém množství a častých intervalech. Naopak na malých rybnících, velkých v jednotkách hektarů, kde je malý počet ryb, množství krmení vystačí na pár hrstí. V první fázi zakrmujeme největší dávkou, například polovinou nachystané krmené směsi, postupně v pravidelných intervalech podle počtu záběrů místo dokrmujeme. V zimě, kdy jsou ryby málo aktivní, buďte s krmením opatrní a volte raději menší dávky, zato s výrazným aroma (pachy se ve studené vodě hůře šíří). Obecně ryby v zimě moc nežerou a lze je tak snadno překrmit. Naopak nejvíce se vyplatí zakrmovat z jara a na podzim, kdy ryby nemají tolik přirozené potravy.

Jak dopravit krmnou směs na lovné místo?

Způsoby a možné techniky jsme si popsali v díle „Způsoby a techniky zakrmování“. Ve zkratce k zakrmování boiliesem použijeme zakrmovací kobru, zakrmovací loďku, zakrmovací raketu nebo zakrmujeme z lodě. Jestliže zakrmujeme krmnou směsí opět využijeme zakrmovací raketu případně velké zakrmovací krmítko, zakrmovací loďku nebo zakrmujeme z lodi, je možné využít i zakrmovací prak.

Zakrmovací raketa

Jak často dokrmovat?

Tak často jak chodí záběry. Jestliže máme mnoho záběrů, je důležité lovné místo pravidelně dokrmovat. Jakmile kapr spase lovnou oblast na nic nečeká a plave dál. Naopak bílou rybu je velice snadné zpět nalákat.

Shrnutí

Při zakrmování často platí: méně je více. Ve studených měsících používáme menší množství návnady stejně tak na malých tocích či řekách. Jakmile se z jara oteplí, ryby jdou do tření a zvyšuje se jejich apetit, zakrmujeme více. V průběhu léta mají ryby dostatek přirozené potravy, proto snižujeme množství krmení. Na podzim opět zvyšujeme dávky. Nezapomeňme lovné místo dokrmovat na základě počtu záběrů, tak abychom si rybu v lovném místě udrželi. Pokud je v okolí více rybářů, nevyplatí se s nimi soupeřit, kdo nahází do vody více návnady, spíše se zaměřte na kvalitu.

TOP produkty z kategorie Krmení a nástrahy

Podobné články

Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení

Lov kaprů na položenou patří bezesporu mezi jednu z nejoblíbenějších technik rybolovu. Ve zkratce tato metoda spočívá v umístění nástrahy na dno vodního toku (pokud se nejedná o metodu pop-up), kde je udržována na místě pomocí zátěže v p...

Výběr základní kaprařské bižuterie

V předchozím článku „Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení“ jsme si řekli, na co se ohlížet při výběru základního rybářského vybavení při lovu kaprů na položenou. Nyní se podíváme, jakou bižuterii při lovu kaprů na...

Způsoby a techniky zakrmování

K vodě se zpravidla jako rybáři vydáváme s cílem co největšího počtu úlovků, případně si jdeme pro kapitální kousek. K tomu, abychom tohoto cíle dosáhli nám pomáhá zakrmování. Pojďme si proto v tomto díle říci, jaké jsou možné techniky z...

TOP 5 typů pro jarní lov kaprů

Teplejší jarní počasí láká rybářské nadšence k vodě. Voda však bývá z jara ještě dost studená čemuž odpovídá i nízká aktivita ryb. A když už jsou ryby aktivní, tak bývají často opatrnější, to lze snadno vypozorovat na záběrech, které ne...

Jak na lov amura bílého

Mezi rybáři méně oblíbená ryba na rozdíl od kapra, avšak tuto rybu je mnohem těžší přechytračit a donutit ji zakousnout se do naservírované nástrahy. Amur bílý (lat. Ctenopharyngodon idella) je býložravec a v přírodě se dospělec nejčast...

Podzimní lov kaprů aneb jak na ně, když se ochladí

S přicházejícím podzimním počasím klesá rtuť teploměru a ruku v ruce klesá aktivita ryb i rybářů. Navíc ve studené vodě se pachy nástrah a návnad hůře šíří, proto je třeba používat rychleji rozpustné nástrahy, jejíchž chutě a pachy s...