blog-post image

Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení

Lov kaprů na položenou patří bezesporu mezi jednu z nejoblíbenějších technik rybolovu. Ve zkratce tato metoda spočívá v umístění nástrahy na dno vodního toku (pokud se nejedná o metodu pop-up), kde je udržována na místě pomocí zátěže v podobě olova či krmítka. Případný záběr je pak signalizován číhátkem, moderní rybář využije elektronického hlásiče záběru v kombinaci se swingerem. Více se o rybářských technikách dozvíte v článku ModerníRybář.cz představuje čtyři rybářské techniky.

Zní to jednoduše, avšak vybrat vhodné náčiní je někdy oříšek, zvláště dnes, kdy je na trhu celá řada produktů. Pojďme se společně podívat co při výběru vybavení zvažovat.

Výběr prutu na položenou

Úplný základ, bez kterého se žádný rybář neobejde. Než však začněte vybírat, je třeba si říci, jaké vody hodláte navštěvovat. Na malé vody je vhodnější menší prut do 3 metrů, lepe se s takovým prutem manipuluje v zarostlých březích.

Jestliže však lovíte na velkých tocích, kde je zapotřebí dlouhých hodů, zvažte delší prut o délce od 3,6 m do 3,9 m. Vzdálenost, do které chcete nahazovat však ovlivňuje více parametrů jako je například tvrdost prutu. Obecně platí, čím tvrdší, tím jsou hody delší. Tvrdší pruty se rovněž hodí spíše při lovu větších ryb.

Další důležitý parametr při výběru rybářského prutu optimální odhodová hmotnost značena často v lb (librách) případně v gramech.

Materiál, ze kterého jsou dnešní pruty vyráběny je především carbon, který zajišťuje nízkou váhu prutu a patřičnou tvrdost.

Delphin Prut Capri 3,6m 3,5lb 3díl

Obr.: Delphin Prut Capri 3,6m 3,5lb 3díl Sada 1+1 ZDARMA

Pruty určené k lovu na položenou dělíme na dvě základní kategorie: dvoudílné pruty (případně více dílné) a teleskopické pruty. V tomto případě se jedná především o skladnost. S teleskopem lze cestovat na ryby snadno i na kole. S dvoudílným prutem to lze už hůře.

V neposlední řadě se při výběru prutu díváme na rukojeť. Volba materiálu, ze kterého je rukojeť vyrobena, je čistě na osobních preferencích rybáře. Zpravidla se jedná o korkové rukojeti či rukojeti z EVA pěny, případně kombinace obou materiálů.

Vybrat prut na kapry »

Naviják k lovu na položenou

Jestliže víme, na jaký prut budeme lovit, můžeme se pustit do výběru navijáku. Základní parametry navijáku určují: kapacita a tvar cívky, umístění brzdy navijáku a počet a kvalita ložisek.

Začněme kapacitou cívky. Kapacita cívky znamená, jaký návin vlasce v metrech je možný na cívku umístit při určité tloušťce vlasce. Vysokokapacitní navijáky jsou vhodnější při lovu na dlouhé vzdálenosti, kde je nástraha vyvážená několik desítek metrů od břehu lodí. Zde se hodí spíše hluboká cívka. Pokud se s takovým navijákem chystáte nahazovat na dalekou vzdálenost, je vhodnější použít naviják s mělkým tvarem cívky. Nevýhoda těchto velkokapacitních navijáků spočívá v jejich vyšší hmotnosti. Navijáky s menší kapacitou se pak více hodí k lovu menších ryb na kratší vzdálenosti a jsou z pravidla i lehčí.

Mivardi Naviják Kairos 7000

Obr.: Mivardi Naviják Kairos 7000

Brzdy u navijáků rozlišujeme celkem tři. Navijáky s přední brzdou, zadní brzdou a navijáky s volnoběžnou brzdou. Začněme od konce. Navijáky s volnoběžnou brzdou jsou dobrou volbou v případě, že očekáváme prudký záběr ryby. Pomocí překlapnutí páčky do volnoběžného chodu navijáku, umožníme rybě odvíjet vlasec do doby záseku. Zamezíme tak strhnutí prutu do vody. Před zaseknutím je však potřeba překlapnout páčku do výchozího stavu. Navijáky s volnoběžnou brzdou jsou zpravidla těžší než ostatní navijáky. U navijáku s přední brzdou, je plynulost chodu cívky regulována, jak již název napovídá, brzdou umístěnou přímo na cívce navijáku. Regulace přední brzdy bývá velmi citlivá. U navijáků se zadní brzdou platí totéž, jen je brzda umístěna v zadní části navijáku.

Nelze jednoznačně říci, že vyšší počet ložisek určuje vyšší kvalitu navijáku. Záleží především na kvalitě zpracování ložisek.

Vybrat naviják na kapry »

Monofilní vlasec nebo pletená šňůra

Máme prut, naviják a dále je třeba vyřešit co na naviják namotat. Možnosti jsou dvě – monofilní vlasec nebo pletená šňůra. Výhoda pletené šňůry spočívá v její pevnosti při menších průměrech a nízké průtažnosti (lepší přenos záběru). Pletenka má také téměř nulovou paměť – to znamená, že se nekroutí jako monofilní vlasec. Nevýhodu představuje velký přenos vody do navijáku, nebo se na pletenku rády usazují nečistoty. Dobrou volbou jsou monofilní vlasce v průměrech od 0,26 mm do 30 mm.

Vlasec na kapry

Obr.: Giants Fishing Vlasec Carp Master Camu Green 1200m - 0,30mm

Nezapomeňme samozřejmě i na nosnost vlasce při daných průměrech. Jestliže nosnost vlasce je 3,6 kg, lze na tento vlasec ulovit rybu i o vyšších hmotnostech. Z vlastní zkušenosti autora je možné ulovit 10 kg kapra na monofilní vlasec o průměru 0,2 mm s nosností 3 kg, chce to však značnou trpělivost a cit. Barva vlasce záleží na preferencích rybáře. Začátečník i pokročilý rybář jistě ocení reflexní vlasce, které jsou dobře viditelné.

Vybrat vlasec na kapry »

Jak postupovat při výběru rybářské bižuterie se dozvíte v následujícím článku.

TOP produkty z kategorie Kaprové dělené pruty

Podobné články

Výběr základní kaprařské bižuterie

V předchozím článku „Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení“ jsme si řekli, na co se ohlížet při výběru základního rybářského vybavení při lovu kaprů na položenou. Nyní se podíváme, jakou bižuterii při lovu kaprů na...

Způsoby a techniky zakrmování

K vodě se zpravidla jako rybáři vydáváme s cílem co největšího počtu úlovků, případně si jdeme pro kapitální kousek. K tomu, abychom tohoto cíle dosáhli nám pomáhá zakrmování. Pojďme si proto v tomto díle říci, jaké jsou možné techniky z...

Vše okolo zakrmování

Krátkou jednodenní rybářskou vycházku u vody a více denní dobrodružství v bivaku spojuje jeden cíl, kterým je dosažení velkého počtu záběrů a s tím spojený vysoký počet úlovků. Smyslem je do lovného místa rybu nalákat a následně i udržet...

TOP 5 typů pro jarní lov kaprů

Teplejší jarní počasí láká rybářské nadšence k vodě. Voda však bývá z jara ještě dost studená čemuž odpovídá i nízká aktivita ryb. A když už jsou ryby aktivní, tak bývají často opatrnější, to lze snadno vypozorovat na záběrech, které ne...

Jak na lov amura bílého

Mezi rybáři méně oblíbená ryba na rozdíl od kapra, avšak tuto rybu je mnohem těžší přechytračit a donutit ji zakousnout se do naservírované nástrahy. Amur bílý (lat. Ctenopharyngodon idella) je býložravec a v přírodě se dospělec nejčast...

Podzimní lov kaprů aneb jak na ně, když se ochladí

S přicházejícím podzimním počasím klesá rtuť teploměru a ruku v ruce klesá aktivita ryb i rybářů. Navíc ve studené vodě se pachy nástrah a návnad hůře šíří, proto je třeba používat rychleji rozpustné nástrahy, jejíchž chutě a pachy s...