blog-post image

Výběr základní kaprařské bižuterie

V předchozím článku „Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení“ jsme si řekli, na co se ohlížet při výběru základního rybářského vybavení při lovu kaprů na položenou. Nyní se podíváme, jakou bižuterii při lovu kaprů na položenou budeme v základě potřebovat.

Návazcové vlasce

Byť se nejedná o bižuterii, řekneme si úvodem něco k návazcovým vlascům, případně pleteným návazcovým šňůrám. Ty je třeba volit o nižších nosnostech, než je vámi zvolený kmenový vlasec. V případě vázky tak můžete předejít ztrátě velkého návinu kmenového vlasce, u pletených šňůr to platí dvojnásob. Populární jsou fluocarbonové vlasce, které jsou údajně ve vodě pro rybu neviditelné, u těch si ale dávejte pozor na pevnost v uzlu.

Mivardi Šňůra Terminal D-Braid Camo 15m - 0,12mm/9,25kg

Obr.: Mivardi Šňůra Terminal D-Braid Camo 15m - 0,12mm/9,25kg

Karabinky, obratlíky, kroužky

Kmenový vlasec s návazcovým vlascem lze spojit vhodným uzlem (viz článek základní rybářské uzly) nebo za využití karabinky, případně pak obrtlíkem. Smysl karabinky spočívá v rychlé výměně návazce. Obrtlík zas eliminuje pravděpodobnost ukroucení vlasce. Při výběru karabinky se ohlížíme na její velikost, která často souvisí s neméně důležitou nosností karabinky. Při lovu kaprů nejčastěji volíme karabinky o velikosti 10.

Extra Carp Quick Change Obratlík 10ks - vel. 10

Obr.: Extra Carp Quick Change Obratlík 10ks - vel. 10

Amortizéry

Jejich posláním je tlumit nárazy krmítek či olůvek do karabinky. V tomto případě je dobré využít kulaté gumové zarážky.

Gumové zarážky extra carp 20ks průměr-6mm

Obr.: Gumové zarážky extra carp 20ks průměr-6mm

Převleky proti zamotání

Další šikovnou vymožeností pro moderního rybáře, jsou převleky proti zamotání. Jistě ne třeba blíže vysvětlovat k čemu slouží. Navlékají se na návazcový vlasec a jsou zafixovány na karabince. Jejich sekundární funkcí je zamezení vyvléknutí návazce z karabinky.

Extra Carp Silikonový převlek proti zamotání Anti tangle sleeves 20ks

Obr.: Extra Carp Silikonový převlek proti zamotání Anti tangle sleeves 20ks

Vlasová rovnátka

Smyslem vlasového rovnátka je správné vedení vlasce, což snižuje možnost špatného zaseknutí ryby. Velikost vlasového rovnátka je třeba volit dle velikosti zvoleného háčku – očka háčku, přesto jsou tato rovnátka velmi flexibilní.

Extra Carp Rovnátko na háček Line Aligner 10ks

Obr.: Extra Carp Rovnátko na háček Line Aligner 10ks

Háčky

Snad jeden z nejdůležitějších prvků celé montáže. Základně háčky dělíme na háčky s očkem a háčky s lopatkou. Dále pak na háčky s protihrotem a háčky bez protihrotu. Na lov dravých ryb pak dvojháčky a trojháčky.

Vhodná velikost háčku při lovu kapra na položenou se pohybuje v rozmezí 4-8. Při výběru dbejte na kvalitu provedení háčku a jeho ostrost. Velmi dobrých zkušeností mají rybáři s háčky od společnosti Korda. Radit jaký rádius by měl háček mít nelze, každý rybář si časem najde tvar háčku, který mu nejvíce vyhovuje.

Korda Háčky Krank X 10ks - vel. 8

Obr.: Korda Háčky Krank X 10ks - vel. 8

Zarážky

Oblíbenou metodou při lovu kaprů na položenou, je lov metoda umístění nástrahy pod háček například boilies. Aby nám nástraha dobře držela, je potřeba ji zajistit zarážkou. Jsou zpravidla silikonové a umisťují se do očka vlasového přívěsu – nezapomeňte patřičně zatlačit nástrahu k zarážce. Zarážky na pelety se maličko liší, jsou do tvaru písmene „V“ z důvodu, aby tvrdá peleta nevyklouzla z přívěsu.

Extra Carp Silikonové zarážky Boilies Stops Soft 100ks

Obr.: Extra Carp Silikonové zarážky Boilies Stops Soft 100ks

Pokud však neradi vážete vlasové přívěsy a chcete lovit metodou umístění nástrahy pod háčkem, máte možnost si pořídit silikonový vlas., který i s nástrahou jednoduše navlečete na háček. Délka silikonového vlasu pak záleží na velikosti zvolené nástrahy. Na pelety existuje obdoba v podobě silikonových závěsných kroužků, lze je využít například i k umístění jiných nástrah jako je například neprávem podceňovaný rohlík.

Extra Carp Silikonový vlas na boilie 18mm 24ks

Obr.: Extra Carp Silikonový vlas na boilie 18mm 24ks

Extra Carp Silikonové kroužky na nástrahy Elastic Bands 8,5mm 18ks

Obr.: Extra Carp Silikonové kroužky na nástrahy Elastic Bands 8,5mm 18ks

 

TOP produkty z kategorie Bižuterie

Podobné články

Lov kaprů na položenou aneb jak vybrat správné vybavení

Lov kaprů na položenou patří bezesporu mezi jednu z nejoblíbenějších technik rybolovu. Ve zkratce tato metoda spočívá v umístění nástrahy na dno vodního toku (pokud se nejedná o metodu pop-up), kde je udržována na místě pomocí zátěže v p...

Způsoby a techniky zakrmování

K vodě se zpravidla jako rybáři vydáváme s cílem co největšího počtu úlovků, případně si jdeme pro kapitální kousek. K tomu, abychom tohoto cíle dosáhli nám pomáhá zakrmování. Pojďme si proto v tomto díle říci, jaké jsou možné techniky z...

Vše okolo zakrmování

Krátkou jednodenní rybářskou vycházku u vody a více denní dobrodružství v bivaku spojuje jeden cíl, kterým je dosažení velkého počtu záběrů a s tím spojený vysoký počet úlovků. Smyslem je do lovného místa rybu nalákat a následně i udržet...

TOP 5 typů pro jarní lov kaprů

Teplejší jarní počasí láká rybářské nadšence k vodě. Voda však bývá z jara ještě dost studená čemuž odpovídá i nízká aktivita ryb. A když už jsou ryby aktivní, tak bývají často opatrnější, to lze snadno vypozorovat na záběrech, které ne...

Jak na lov amura bílého

Mezi rybáři méně oblíbená ryba na rozdíl od kapra, avšak tuto rybu je mnohem těžší přechytračit a donutit ji zakousnout se do naservírované nástrahy. Amur bílý (lat. Ctenopharyngodon idella) je býložravec a v přírodě se dospělec nejčast...

Podzimní lov kaprů aneb jak na ně, když se ochladí

S přicházejícím podzimním počasím klesá rtuť teploměru a ruku v ruce klesá aktivita ryb i rybářů. Navíc ve studené vodě se pachy nástrah a návnad hůře šíří, proto je třeba používat rychleji rozpustné nástrahy, jejíchž chutě a pachy s...