blog-post image

Jak obdarovat rybáře pod vánočním stromečkem

Mezi každoroční témata patří výběr vhodného vánočního dárku, který udělá obdarovanému radost. Teplé zimní rybářské ponožky jsou většinou dnes praktickou samozřejmostí a například rybáři lovící v chladných měsících jistě takový dárek neodmítnou. Co ale vykouzlit úsměv na rybářově tváři originálním praktickým dárkem pod stromečkem? Při výběru rybářského vybavení je třeba brát ohledy na specializaci rybáře. Vybrat vhodný rybářský prut či naviják není pro lajka snadný úkol. Dobré je se zaměřit na univerzálnější dárky, pokud přesně neznáte požadavky obdarovávaného rybáře. Naslouchejte požadavkům rybáře a všímejte si drobností, mohou to být například slova: „potřebuji nové lepší křeslo, to staré se mi rozpadá“, „už nemám kam ty nástrahy ukládat“ nebo pokud chodí z ryb zmáčený. Tyto signály lze pak aplikovat při výběru dárku.

Nástrahy a návnady

Relativně univerzálním dárkem jsou nástrahy a návnady. A pokud se netrefíte do chuti, vždy s tím může zakrmit. Nástraha je to, co je na háčku případně pod háčkem a návnada je například krmení, které má dostat rybu k místu. Nástrahy a návnady se liší podle způsobu lovu a typu ryb, na které má rybář namířeno. 

Lov na položenou a feeder

Při lovu kaprů budeme vybírat boilies a pelety různých velikostí a příchutí případně krmné směsi. U výběru velikosti boilies, případně pelet, je dobré vědět, na jak velké ryby se dotyčný rybář zaměřuje. Univerzální, střední velikost je 14-16 mm. Moderní a vysoce efektivní jsou vyvážená boilies případně to mohou být pop-up boilies.

Boilies jako dárek pro rybáře

Krmné krmítkové směsi jsou méně náročné na výběr. Oblíbená je značka Mivardi, která nabízí krmné směsi v řadách: Mivardi V1 – levnější a přesto účinná krmná směs o hmotnosti 3 kg, Mivardi D1 – střední cesta o hmotnosti 1,9 kg a Mivardi M1 – patří mezi závodní krmné směsi o hmotnosti 1 kg.

Krmítková směs jako dárek pro rybáře

Lov na přívlač

Další kategorií jsou lovci na přívlač. Dárky v podobě nástrah spočívají v koupi třpytek, woblerů a dalších gumových nástrah. I zde je třeba brát v potaz velikost cílové ryby. Menší woblery na pstruhy (do 6 cm), středně velké na štiky (od 7 cm), na velké štiky a sumce (i 15 cm). Při výběru pamatujte na velikost lopatky woblera, která určuje, do jaké hloubky se wobler dostane.

Wobler jako dárek pro rybáře

Komfort u vody

Pořád nevíte? Co takhle více univerzální dárek?

Pohodlná rybářská židlička či křeslo zpříjemní sezení u vody každému rybáři. Pakliže na rybách tráví celé dny, není na škodu pořídit například rybářské lehátko.

Rybářské křeslo jako dárek pro rybáře

Dlouhé dny a zejména noci lze rybáři zpříjemnit obdarováním rybářským bivakem, který poskytne patřičný úkryt před deštěm či větrem.

Bivak jako dárek pro rybáře

Před deštěm se rybář může rovněž ukrýt pod rybářský deštník, který od běžných deštníků zpravidla nabízí i připnutí bočnic, jejichž smyslem je chránit před větrem a bočním deštěm.

 

Oblečení jako jistota

Jste-li v koncích, vždy můžete zabrouzdat do kategorie oblečení na ryby. Rybářskou nepromokavou budou či rybářskými kalhoty, byste neměli nic pokazit, pokud ovšem zvolíte správnou velikost.

Nezapomeňte na kvalitní rybářskou obuv pro pohyb terénem případně holínky.

Každý rybář by pak u sebe měl nosit pláštěnku.

Drobnosti

Obdarovat rybáře můžete i pořízením krabiček o různých velikostech.

Krabička na rybářskou bižuterii jako dárek pro rybáře

Ostře nabroušených háčků na ryby taky není nikdy dost. Například háčky Delphin.

V jistě neposlední řadě, můžete uvažovat nad krmítky na ryby, vlasci či výbavou z kategorie péče o úlovky.

Dárkový poukaz

Jestliže ani předchozí tipy nepomohly pořád existuje varianta zakoupení dárkového poukazu na vybraném rybářském e-shopu.

Vánocům zdar!

Podobné články

Spuštění Moderního rybáře

ModerníRybář.cz je nový internetový portál přinášející zajímavé informace týkající se problematiky rybaření, rybolovu a rybářských potřeb. Naším cílem je přinést nový, zajímavý obsah rybářům – jak začátečníkům, tak pokročilejším nadšen...