blog-post image

ModerníRybář.cz představuje čtyři rybářské techniky

Na následujících několika řádcích se pokusíme představit základní rybářské techniky. Všechny z nich je možné použít bez ohledu na to, zda se chystáte lovit na rybníku či v řece. Věříme, že základní přehled pomůže především začátečníkům.

1. Plavaná

Lov na plavanou je technika, která je asi nejzákladnější. Z hlediska vybavení je také nejjednodušší. Základem je splávek držící nástrahu v konkrétní hloubce. Ten slouží také signalizátor oznamující úspěšný lov. Dalším vybavením při této technice je samozřejmě prut, háček a vlasec. Ten se může lišit svou silou. Pokud je tenký je pro ryby neviditelný, ale neulovíte na něj pochopitelně velké ryby.

2. Položená

Lov na položenou znamená umístění nástrahy na dno. Zde se udržuje vlastní vahou nebo pomocí záteže (olovo, olůvko). Na rozdíl od předchozí techniky se navíc obvykle používá naviják, který umožňuje nahazování nástrahy do velkých vzdáleností. Nejčastějším signalizátorem zábětu bývá tzv. policajt (čihátko).

3. Přívlač

Přívlač je určena pro lov dravých ryb jako jsou štiky, candáti, sumci či okouni. Vyžaduje pohyb nástrahy tak, aby napodoboval pohyb přirozeného potravy dravce. Samotné nástrahy bývají umělé a připomínají malé rybky – jedná se o tzv. woblery, třpytky či twistery. Je však možné také použít mrtvé rybky.

4. Muškaření

Jedná se o nejpokročilejší techniku. Rybář se při ní obvykle pohybuje ve vodě, takže nezbytnou součástí vybavení bývají brodící kalhoty. Jako nástraha je používána umělá muška. Nepoužívá se žádný splávek ani zátěž. Základním vybavením muškaře je muškařský prut a naviják, muškařská šňůra a návazec. Podle typu vody rozeznáváme jezerní muškaření, říční muskaření či muškaření mořské.

Věříme, že tento stručný přehled pomohl vaší orientaci. Je dobré výše zmíněné techniky odlišovat, protože vámi zvolená rybářská technika bude do značné míry určovat volbu vašeho vybavení.