blog-post image

Představení techniky lovu na feeder

Popularita lovu na feeder mezi rybáři rok od roku roste. Řada rybářů dnes kombinuje klasický lov na položenou s lovem na feeder. V čem se ale technika lovu na feeder od tradičního lovu na položenou liší? Kompletně ve všem.

Začíná to u rybářského prutu na feeder. Prut na feeder je znatelně lehčí než prut na kapry a hlavní odlišností je feederová špička prutu. Feederová špička je velmi flexibilní a jejím posláním je signalizovat záběry ryb.

Vybrat feedeorové špičky »

Aby signalizace záběru byla účinná, napnutý vlasec musí s prutem svírat úhel 90-120°. Umístění prutu může být jak vodorovné k hladině, tak kolmé, využitelné zejména na tekoucích vodách.

Feederové pruty ve vidličkách

Obr.: Feederové pruty ve vidličkách

Navíc jsou feederové špičky vyměnitelné a jejich tuhost lze měnit podle preferencí rybáře. Nejjemnější 0,5 oz (unce) špičky dokáží velmi dobře signalizovat záběry malých rybek například ouklejek. Díky flexibilitě prutu cítíte každý pohyb ryby ve vodě a zdolávání ryby je opravdu zábava, a pokud se podaří vetší kousek, tak často i adrenalin.

Vybrat feedeorvý prut »

Odlišnosti spočívají i v navijácích o menších kapacitách. Používáme tenké vlasce o průměru do 0,20 mm či šňůry a menší velikosti háčků vel. 8-18. Obecně se jedná o jemné chytání. Jak postupovat při výběru rybářského vybavení k lovu na feeder se dozvíte v následujících dílech.

Nejčastěji se při lovu na feeder zaměřujeme na bílé a kaprovité ryby.

Feedrové pruty ve vidličkách nastražené na kapry

Obr.: Feedrové pruty ve vidličkách nastražené na kapry

Důležitá je přesnost a krmení

Úspěch lovu na feeder spočívá v přesnosti. Používáme feederová krmítka (feederové košíky), která se snažíme nahazovat vždy do stejného lovného místa. V kombinaci s vhodně zvolenou zakrmovací metodou a krmením docílíme častým záběrům. Způsoby zakrmování jsme popsali v článku: „Způsoby a techniky zakrmování“. Jak zakrmovat si můžete přečíst v článku: „Vše okolo zakrmování“.

Extra Carp Method Feeder krmítko - 30g

Obr: Extra Carp Method Feeder krmítko - 30g

Delphin Feederové krmítko Profes Hranaté - 80gr

Obr.: Delphin Feederové krmítko Profes Hranaté

Vybrat krmítka »

Kouzlo lovu na feeder

Při zvolení patřičné kombinace vybavení ulovíme na feeder téměř jakoukoliv sladkovodní rybu žijící v ČR. Z praxe můžu říct, že se při lovu na feeder nenudím. Vždy se snažím kombinovat nástrahy a návnady a trefit se v krátké době rybě do chuti. A pokud nejdou kapři, na záběr od plotice či cejna nečekáte dlouho. Všestrannost feederu dovoluje lovit i candáty a štiky, na ty však použijeme heavy feeder.

Pokud vás jemné chytání nebaví, můžete použít techniky lovu používané při kaprařině, feeder však v tuto chvíli ztrácí svou podstatu.

Feedrové pruty vlevo - kaprové pruty vpravo

Obr.: Na fotce můžete vidět vlevo feedrové pruty ve vidličkách a vpravo kaprové dvouděličky na hrazdě s elektrickými signalizátory záběru

TOP produkty z kategorie Feederové pruty