blog-post image

Jak šetrně a správně zacházet s rybami

V tomto díle se podíváme na problematiku, se kterou se, bohužel, setkává dost rybářů. Jedná se o nešetrné zacházení s ulovenými rybami. Ne jednou se i nám stalo, že jsme byli svědky nešetrného a nebezpečného zacházení s ulovenými rybami. Jednalo se o nešetrné vyháknutí háčků, házení či dokonce kopání ryb zpět do vody. Každý rybář by měl respektovat to, že i ryby jsou živými tvory a takto s nimi i zacházet. Každý rybář by měl mít na paměti, že by měl do rukou brát rybu pouze s navlhčenými dlaněmi. Tímto předchází setření rybího slizu z těla ryb a případně onemocnění a uhynutí ryb na plíseň.

Podběrák pro vylovení ryb

Podběrák je povinnou výbavou každého rybáře a slouží k šetrnému vyndání ryb z vody. Mnoho rybářů se snaží vyháčkovat rybu přímo ve vodě bez použití peanu a mnohdy se nervózní ryba může zranit. Proto doporučujeme vylovit rybu na břeh podběrákem a rybu položit na podložku, aby se při vyndávání háčku nezranila například na kamenném povrchu okolo vody. Chápeme, že někteří rybáři nejsou zastánci podložek. V tomto případě by mělo k vyháknutí ryby docházet například na trávě či jiném měkkém povrchu. Doporučujeme ryby do vody vracet v podběráku, díky kterému vrátíte rybu pohodlnění do vody a nehrozí vypadnutí ryby z rukou na břeh. Rybě může chvíli trvat, než se vzpamatuje a poplave zpět do vody od břehu.

Podběráky

Pean či vyprošťovací kleště

Pean je stejně jako podběrák povinnou výbavou rybářů. Slouží k šetrnému vyháknutí háčků z tlamy ryb. Některé nástrahy mohou skončit hluboko v tlamě ryby a je nemožné bezpečně nástrahu vyháknout. Pean zaručuje šetrný způsob vyháknutí ryb. Někdy se stane, že má ryba háček dobře zapíchnutý a jde jednoduše vyháknou prsty. Zkušenější rybáři s tím nemají problém. Problém nastává, když se trojháček ocitne hluboko v puse štiky či jiné dravé ryby a hrozí pokousání od ulovené ryby. V tomto případě je pean nezbytnou pomůckou a slouží i jako ochrana pro rybáře. Rozhodně nechceme, aby rybáři vytahovali háčky nějakým klacíkem či drátem, který mají zrovna po ruce.

Peany

Fotografování ryb

Fotka s úlovkem patří k rybolovu. Při focení je velká šance k poranění ryby. Ryba je nervózní a začíná sebou házet. V tomto případě je lepší mít rybu na podložce či ve vaničce a rybu pravidelně polévat vodou. Doporučujeme focení v kleče, protože rybář držící rybu ve stoje riskuje spadnutí ryby na zem z velké výšky a poranění ryby, ze kterého se ryba nemusí vzpamatovat.

Dezinfekce na zraněné ryby

V některých případech má ulovená ryby zranění po háčků. Může se stát, že ulovená ryba byla ulovena vícekrát v krátkém čase a její tlama je rozpíchaná po háčcích. V tomto případě doporučujeme nanést dezinfekci na zraněné a poškozené místo a rybu ošetřit. Dezinfekce se může použít i na zranění na těle, například na rány po tření či zranění šupin.

Desinfekční prostředky

Uchovávání ryb ve vezírku

V případě, že si ulovenou rybu chcete nechat a váš rybolov ještě neskončil, doporučujeme rybu uchovávat v síťce nebo vezírků. Vezírek zabezpečte vidličkou nebo kameny u kraje a zajistěte prostor pro rybu, aby sebou nemusela zbytečně mlátit o kameny nebo tvrdé dno. Ryba se musí zabít tupým předmětem do temena hlavy. Rybu doporučujeme zabít těsně před ukončením lovu, aby byla pro přenos domů co nejčerstvější.

Vezírek

Podobné články

Základní a povinná rybářská výbava rybáře

Vizitkou každého rybáře je rybářský výbava. Mezi základní vybavení patří rybářský prut, naviják, návnady a nástrahy a mnoho dalších věcí. Nelze říci, že by existovala nějaká jednotná výbava pro všechny rybáře. Zásadním prvkem, který urč...

Jak se stát rybářem?

V prvním díle seriálu „Jak začít“ si zodpovíme otázku, jak se stát oficiálním rybářem a co je potřeba k tomu začít rybařit.

Otázku, jak se stát rybářem si pokládají lidé, kteří pravděpodobně o rybaření nic neví, jsou úplnými začáte...