blog-post image

Jak se stát rybářem?

V prvním díle seriálu „Jak začít“ si zodpovíme otázku, jak se stát oficiálním rybářem a co je potřeba k tomu začít rybařit.

Otázku, jak se stát rybářem si pokládají lidé, kteří pravděpodobně o rybaření nic neví, jsou úplnými začátečníky a chtěli by začít rybařit. Další skupinou mohou být případně ti, kteří lovili ryby jako děti či mladiství pod dozorem někoho staršího, nebo jako členové rybářského kroužku a s lovem ryb přestali. Věříme, že tento článek se může hodit i těm, kteří jako malí chodili s dědečkem na ryby a nyní ve sklepě našli dědovo staré rybářské vybavení a vzpomněli si na krásné chvíle, které společně strávili u vody.

K tomu, aby se člověk mohl stát rybářem, je zajisté potřeba rybářské vybavení. My se ale v tomto článku zaměříme primárně na podmínky, které jsou potřeba splnit, abychom mohli začít oficiálně chytat ryby.

Obsah článku:

1.     Svazová voda nebo soukromé revíry

2.     Podmínky pro získání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČSR

3.     Členství v rybářském svazu a koupě povolenky

3.1 Koupě povolenky

4.     Závěr

Svazová voda nebo soukromé revíry

Začínající rybář, který chce chytat ryby v Česku, má na začátku dvě možnosti. Buď se rozhodne pro chytání na svazové vodě nebo na soukromých revírech. Pro chytání na svazové vodě musí mít rybář platnou rybářskou povolenu. Na soukromém revíru se dá povolenka koupit jednorázově například na jeden den či týden. Každá z těchto dvou možností má své výhody i nevýhody.

V následující kapitole se podíváme na podmínky, které jsou potřeba k tomu, abychom mohli rybařit na svazové vodě.

Podmínky pro získání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČSR

Podmínek pro získání rybářského lístku je hned několik. Jakmile splníme všechny podmínky, dostaneme rybářský lístek, členskou legitimaci českého rybářského svazu a povolenku k lovu ryb.

První z podmínek, kterou musíme splnit, je úspěšné složení zkoušky pro získání rybářského lístku. Zkoušky se zpravidla konají v místních organizacích Českého nebo Moravského rybářského svazu. Zkouška je formou testu rybářských znalostí a skládá se z 25 otázek. Otázky jsou náhodně vybrány z těchto okruhů:

  1. Základní znalosti z poznání ryb a vodních organizmů.
  2. Základní znalosti z biologie ryb a vodních organizmů.
  3. Základní znalosti způsobů lovu ryb.
  4. Základní znalosti o rybářském hospodaření v rybářských revírech.
  5. Základní znalosti zákona o rybářství, výkonu rybářského právě, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů

Na webu českého rybářského svazu najdete návod a zkušební rybářské testy, které doporučujeme nastudovat a natrénovat před samotnou zkouškou. Jsou zde krásně udělané zkušební testy, které vždy náhodně vyberou 25 otázek z témat uvedených výše. Minimální počet správně zodpovězených otázek k úspěšnému absolvování zkoušky je 13 z 25.

Cena samotné zkoušky se liší dle místa konání. Může se stát, že bude zkouška zdarma, nebo si místní organizace bude účtovat poplatek za konání zkoušky. Jakmile úspěšně složíte zkoušku, dostanete potvrzení o úspěšném složení zkoušky a můžete se vydat na úřad. Na pověřený úřad v místě trvalého bydliště, který má na starost výdej rybářských lístků (oboř životního prostředí) přinesete doklad o úspěšném potvrzení zkoušky. V žádosti o rybářský lístek máte možnost si zvolit, na jak dlouho rybářský lístek chcete vystavit. Máte 4 možnosti:

  1. Na 1 rok – 100 Kč
  2. Na 3 roky – 200 Kč
  3. Na 10 let – 500 Kč
  4. Na dobu neurčitou – 1000 Kč

Členství v rybářském svazu a koupě povolenky

V této fázi máte rybářský lístek v kapse. Nyní si naplánujte cestu s rybářských lístkem zpět do místní organizace rybářského svazu, kde si podáte přihlášku a zaplatíte za zápis nového člena (zpravidla okolo 1000 Kč) místní organizaci a roční členský příspěvek (v roce 2020 500 Kč). Ceny se v jednotlivých místních organizacích mohou lišit.

Po tom, co se stanete úspěšně členem místní organizace rybářského svazu, vyplývávají vám z toho následující práva a povinnosti:

  • platby členských příspěvků,
  • pracovní povinnosti (brigády)
  • a další dle stanov Českého a Moravského rybářského svazu.

U brigád máte dvě možnosti. Dle domluvy s místní organizací půjdete na brigádu 10 hodin, nebo se vyplatíte.

Koupě povolenky

V místní organizaci rybářského svazu si koupíte povolenku k lovu ryb (povolenku lze koupit i s místní organizaci ve které nejste členem, ale cena je několikanásobně vyšší oproti členské povolence). Povolenky se vydávají zvlášť na pstruhové a mimopstruhové vody. Ceny povolenek se liší pro území, na kterém chcete chytat. Dá se koupit celosvazová povolenka, celorepubliková povolenka, nebo povolenka pro oblast (regiony), ve kterých bydlíte nebo chcete nejčastěji chytat. Na stránce s cenami povolenek pro rok 2020 si můžete zobrazit ceny pro svůj region. Povolenky si můžete koupit na rok, nebo například na několik dní, když jedete na dovolenou do místa, kde neplatí vaše místní povolenka.

V této chvíli máte splněno vše potřebné k tomu, aby se z vás stali oficiální rybáři na svazové vodě.

Závěr

Rybaření je krásný koníček a sport, u kterého můžete strávit krásné chvíle jak sám, tak s kamarády nebo s rodinou. V článku jsme se podívali na povinnosti, které musí každý rybář splnit, aby mohl oficiálně chytat na českých a moravských svazových vodách.

Při přípravě na testy vám doporučujeme si pořídit knihu 1000+1 rada pro rybáře, která stále vychází v nových nákladech a obsahuje skvělé a hodnotné informace, tipy a triky, které se vám při rybaření budou hodit.

V příštím díle se podíváme na povinnou výbavu každého rybáře.

Podobné články

Základní a povinná rybářská výbava rybáře

Vizitkou každého rybáře je rybářský výbava. Mezi základní vybavení patří rybářský prut, naviják, návnady a nástrahy a mnoho dalších věcí. Nelze říci, že by existovala nějaká jednotná výbava pro všechny rybáře. Zásadním prvkem, který urč...

Jak šetrně a správně zacházet s rybami

V tomto díle se podíváme na problematiku, se kterou se, bohužel, setkává dost rybářů. Jedná se o nešetrné zacházení s ulovenými rybami. Ne jednou se i nám stalo, že jsme byli svědky nešetrného a nebezpečného zacházení s ulovenými rybami. Jed...